Tisztelt XV. kerületi lakosok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Sződliget utcában fasorrekonstrukciós munkálatokat végzünk 2020.03.16-2020.05.31. között.
A munkafolyamatok célja a meglévő koros, nagymértékben leromlott állapotú faállomány lecserélése, a megtartandó fák faápolása, és új fiatal fák telepítése.

A meglévő faállomány egészségi állapotának felmérését kertész szakemberek elvégezték. A fákat egyrészt szemrevételezéssel, másrészt -a teljes utcaszakaszon több fa esetében- műszeres méréssel (FAKOPP 3D készülékkel) vizsgálták. A magyar fejlesztésű műszer lehetővé teszi a fa törzsében található elváltozások kimutatását roncsolás nélkül, kíméletes eljárással. Fontos még hangsúlyozni, hogy a mérés a törzs állapotát határozza meg, a gyökér állapotáról nem ad információt.

 

A jelenlegi faállomány összetétele vegyes:

  • főként fehér akác (Robinia pseudoacacia),
  • nyugati platán (Platanus x hybrida)
  • kislevelű hárs (Tilia cordata)
  • japánakác (Styphnolobium japonicum)
  • és néhány gyümölcsfa található benne.

 

A fák többségének kockázatarányos megtarthatósági mutatója sok esetben az 50%-ot sem éri el, vagy akörül mozog. A legyengült, kevés asszimiláló felülettel rendelkező fákon odvasodás, korhadt korona és törzsrészek, valamint sérült gyökérnyak látható. Ebben az állapotban elmondható, hogy a fák nagy része biztonsággal nem megtartható.

 

Ugyanakkor az egészséges fák folyamatos évenkénti ellenőrző vizsgálat mellett, a szükséges ápolási munkák elvégzésével fenntarthatók. Az ápolási munkákhoz tartozik a koronastabilizálás: korona könnyítés, gallyazás, ágsebek kezelése, amellyel a fa statikai megerősítését segítjük. A Sződliget utcában több idős fát is megtartunk a kivágások mellett.

 

Az új ültetéseknél figyelembe vettük a szűk zöldsávot, a légvezeték terhelt környezetet, az épületek közelségét, ezért kisebb termetű, kisebb koronát nevelő fafajt ültetünk a meglévő fák helyett. Közel 80 db Crataegus laevigata ’Paul’s Scarlet’-pirosvirágú galagonya fát telepítünk.